Δερματολογία

Έκζεμα

Το έκζεμα ή αλλιώς ατοπική δερματίτιδα αποτελεί μια νοσολογική οντότητα η οποία βασίζεται στην αλλεργική αντίδραση του δέρματος με κύρια συμπτώματα την φλεγμονή και τον κνησμό. Τα κλινικά συμπτώματα του εκζέματος αφορούν το δέρμα κυρίως των εκτατικών περιοχών του σώματος. Οταν το έκζεμα είναι σε οξεία φάση, χαρακτηρίζεται από φλεγμονή με ερυθρότητα, τοπικό οίδημα, συχνά με φυσαλίδες και βεβαίως έντονο κνησμό. Όταν το έκζεμα χρονίσει, το δέρμα γίνεται ξηρό, τραχύ και πεπαχυσμένο. Το έκζεμα είναι νόσημα αγνώστου αιτιολογίας.

Προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση του εκζέματος είναι η κληρονομικότητα, το φύλο, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η εγκυμοσύνη. Η έκθεση σε χημικά προιόντα, σε συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς παράγοντες καθώς και το στρες μπορεί να επιδεινώσουν την κλινική εικόνα του εκζέματος.

Με την ορθή αγωγή του θεράποντος ιατρού η μακροπρόθεσμη πορεία της πάθησης έχει συνήθως καλή κλινική πορεία με την ίαση της νόσου και την υποχώρηση της έξαρσης των συμπτωμάτων του εκζέματος.

Η εξέταση στον δερματολόγο είναι απαραίτητη για την τεκμηρίωση της διάγνωσης. Η θεραπεία συνίσταται στην τοπική εφαρμογή κορτιζονούχων σκευασμάτων καθώς και ενυδατικών κρεμών για την ανακούφιση και την υποχώρηση των συμπτωμάτων του εκζέματος.

Comments are closed.