Αφροδίσια Νοσήματα (ΣΜΝ)

Έρπης των γεννητικών οργάνων

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι λοιμώδης πάθηση που οφείλεται στον ιό HSV (Herpes Simplex Virus). Ο ιός αυτός μπορεί να προσβάλλει επίσης το δέρμα, τους βλεννογόνους, τα μάτια και το νευρικό σύστημα. Ο ιός του απλού έρπητα, όπως ονομάζεται, είναι ένας από τους 80 περίπου τύπους ιών έρπη που υπάρχουν. Οφείλουν το όνομά τους στο αρχαίο ελληνικό ρήμα «έρπειν», καθώς οι ιοί αυτοί συνηθίζουν να «έρπουν» κατά μήκος τοπικών νευρικών οδών προς τα νευρικά κυττάρα, όπου και παραμένουν ανενεργοί για χρονικά διαστήματα που διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Διακρίνουμε δύο τύπους ιού:

  • ιός του απλού έρπητα τύπου 1 (HSV-1)
  • ιός του απλού έρπητα τύπου 2 (HSV-2)

Ο έρπης εκδηλώνεται κλινικά συνήθως είτε στα χείλια (επιχείλιος έρπης) είτε στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη πάθηση η οποία μπορεί να εμφανίσει υποτροπές ενώ ο επιχείλιος έρπης εκδηλώνεται συνήθως όταν πέφτει η άμυνα του οργανισμού.

Τα συμπτώματα διαφέρουν αναλόγως αν πρόκειται για την πρώτη έξαρση ή για επανεμφανιζόμενη έξαρση. Η πρώτη (πρωταρχική) έξαρση είναι συνήθως σοβαρότερη από τις υποτροπές (επανεμφανίσεις).

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων δεν θεραπεύεται εντελώς με την έννοια οτι ο ιός δεν καταστρέφεται εντελώς αλλά συνεχίζει να υπάρχει στο σώμα μας χωρίς όμως εμφανή συμπτώματα. Το ανοσοποιητικό σύστημα ειναι αυτό που θα περιορίσει τελικά την περεταίρω εξάπλωση του ιού καθως και την καταστροφή του. Οπωσδήποτε όμως υπάρχουν αντιϊκά φάρμακα τα οποία θεραπέυουν τα συμπτώματα που εμφανίζονται και περιορίζουν την αναπαραγωγή του ιού στον οργανισμό .
Στην περίπτωση επαναλαμβανομένων εξάρσεων του έρπη, ξεκινήστε την αγωγή που θα σας υποδείξει ο ιατρός σας μόλις ξεκινήσει το χαρακτηριστικό γαργαλητό, κάψιμο ή κνησμός που προηγείται της δερματικής εκδήλωσης ή μόλις αντιληφθείτε τις πρώτες ραβδώσεις στο δέρμα.
Άτομα που παρουσιάζουν περισσότερες υποτροπές μπορεί να παίρνουν τα φάρμακα αυτά για μια μακρότερη χρονική περίοδο. Έτσι θα μειώσουν την έξαρση του έρπη και θα συντομεύσουν τη διάρκειά του, καθώς και την πιθανότητα να μολύνουν άλλα άτομα με τον ιό.

Comments are closed.