Δερματολογία

Ακμή

Η ακμή είναι μια πολύ συχνή δερματοπάθεια που εμφανίζεται συνήθως κατά την εφηβική ηλικία.Αιτιολογικοί παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνιση της ακμής είναι τα βακτήρια(κορυνοβακτηρίδιο της ακμής),ο διαβήτης,διάφορα φάρμακα,χημικές ουσίες,το στρές,οι υψηλές τιμές των ανδρογόνων ορμονών(τεστοστερόνη) καθώς και διάφορα τρόφιμα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες σε ορισμένα άτομα προκαλώντας τους ακμή.Η ακμή ειναι πάθηση των τριχοσμηγματογόνων αδένων και εμφανίζεται κυρίως ως κοινή ακμή Acne vulgaris στους περισσότερους ανθρώπους με συχνότερη εντόπιση των συμπτωμάτων της το πρόσωπο,την πλάτη,το θώρακα και του ώμους.

Η ακμή ως πάθηση δεν εχεί καποιές δυσμενείς επιπτώσεις ως πρός την σωματική υγεία του ατόμου που την εμφανίζει, επηρεάζει όμως την κοινωνική και ψυχολογική σφαίρα του.Τα άτομα που πάσχουν απο ακμή εχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση για τον εαυτό τους και αισθάνονται συχνά το συναίσθημα της απόρριψης.

Αρκετά άτομα εμφανίζουν ακμή κατά την ενηλικίωση οφειλόμενη κύριως σε ορμονικές διαταραχές.Τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης συμβάλουν στην υπερέκρριση σμίγματος με αποτέλεσμα να κλείνουν οι πόροι του δέρματος και να εμφανίζονται φλύκταινες,βλατίδες και κύστεις. Στην παραπάνω περίπτωση συνίσταται αιματολογικός έλεγχος του ατόμου που πάσχει απο ακμή για τον προσδιορισμό των ανδρογόνων.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της ακμής βασίζεται στην ορθή συνεργασία του πάσχοντος με τον θεράποντα δερματολόγο. Βασικές αρχές για την αντιμετώπιση της ακμής είναι το τοπικό πλύσιμο με σαπούνι ή υγρό κρεμοσάπουνο με ουδέτερο ph για την αποφυγή της υπερέκκρισης του σμίγματος , η τοπική χρήση αλοιφών με αζελαϊκό και ρετινοϊκό οξύ, η φαρμακευτική αγωγή (με αντιβιοτικό ή ρετινοειδές στην περίπτωση που εχουμε ακμη σε προχωρημένο στάδιο) και η εφαρμογή απεστιασμένου υπερπαλμικού laser.

Comments are closed.