Δερματολογία

Ελιές (Σπίλοι)

Το δέρμα σχεδόν κάθε ανθρώπου έχει ελιές. Οι ελιές, που επιστημονικά ονομάζονται σπίλοι, είναι στην μεγάλη πλειοψηφία τους καλοήθεις. Πρόκειται στην ουσία για υπερβολικές συναρθροίσεις δερματικών κυττάρων γνωστών ως μελανοκύτταρα τα οποία μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα σημεία του σώματός μας.

Στην περίπτωση που επιθυμείτε την αφαίρεσή της ελιάς επειδή σας ενοχλεί ή για αισθητικούς λόγους, προτείνεται η αφαίρεσή της με τη χρήση laser. Η μέθοδος αυτή υπερτερεί διότι αποφεύγουμε την τοποθέτηση ραμμάτων και επιτυγχάνουμε συνήθως άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Η χρήση υπερπαλμικού laser CO2 αφαιρεί την ελιά ανώδυνα με εξάχνωση, ενώ μετεπεμβατικά ενεργοποιείται η παραγωγή κολαγόνου και ελαστίνης που δρουν ευεργετικά ως προς την επούλωση.

Η αναπτυξη της τεχνολογιας τα τελευταια χρονια μας επιτρεπει να δουμε τους σπιλους οχι μονο κλινικα(με γυμνο ματι)αλλα και με το δερματοσκοπιο (χαρτοχραφηση σπιλων- dermoscopy) συμβαλλοντας στην πρωιμη διαγνωση και θεραπεια πολλων καρκινων του δερματος οπως το μελανωμα. Η δερματοσκοπηση ειναι μεθοδος εντελως ανωδυνη και μη επεμβατικη και ευχαριστη για τον ασθενη.

Η δερματοσκοπηση ή αλλιως χαρτογραφηση ολων των σπιλων του δερματος γινεται και με προληπτικο σκοπο για να παρακολουθησει ο δερματολογος τυχον αλλαγες που μπορει να επελθουν στους σπιλους η ακομη την εμφανιση νεων σπιλων με στοιχεια κακοηθειας, Η ΔΕΡΜΑΤΟΣΚΟΠΗΣΗ Η ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΠΙΛΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΑ ΕΤΟΣ Κ και ορισμενες φορες συχνοτερα, ιδιαιτερα σε ατομα υπηλος κινδυνου οπως σε περιπτωσεισ ατομων με συνδρομο πολλαπλων σπιλων.ΔΕΡΜΑΤΟΣΚΟΠΗΣΗ

Στην περίπτωση που μια ελιά (σπίλος) θεωρηθεί ύποπτη (αλλαγή της ελιάς ως πρός το σχήμα, το χρώμα ή/και το μέγεθός της), κρίνεται απαραίτητη η επίσκεψη στον δερματολόγο. Εάν ο δερματολόγος κρίνει κλινικά οτι υπάρχει υποψία για μελάνωμα, αφαιρεί την ελιά με τη χρήση υπερπαλμικού laser και τοποθετούνται ράμματα. Στη συνέχεια ο σπίλος ο οποίος αφαιρέθηκε εξετάζεται με το μικροσκόπιο από τον παθολογοανατόμο και γίνεται βιοψία για τεκμηρίωση της διάγνωσης. Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δίνεται από τον θεράποντα ιατρό στην πιθανότητα ύπαρξης οικογενειακού ιστορικού μελανώματος.

 

   

Comments are closed.