Δερματολογία

Μελάνωμα

Tο κακοήθες μελάνωμα αποτελεί μορφή καρκίνου που αναπτύσσεται απο κύτταρα της στιβάδας του δέρματος που ονομάζονται μελανοκύτταρα. Το μελάνωμα αποτελεί μια πολύ επιθετική μορφή δερματικού καρκίνου η οποία δημιουργείται από τα μελανοκύτταρα του δέρματος και δίνει πολύ ευκολα μεταστασείς σε άλλα όργανα του σώματος. Οι μεταστάσεις που δίνει το μελάνωμα μπορεί να γίνουν είτε μέσω των λεμφαδένων που βρίσκονται στο λαιμό, στις μασχάλες, στην βουβωνική χώρα, στην κοιλία είτε από αιματογενή διασπορά. Η πρώτη κλινική εικόνα που εγείρει την υποψία μελανώματος είναι η απότομη αλλαγή στο χρώμα και στο σχήμα μιας ελιάς(σπίλου). Μια ελιά (σπίλος) μπορεί να υπάρχει από τη γέννησή μας ή να εμφανιστεί αργότερα. Οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν απο 10-30 ελιές (σπίλους) στο σώμα τους. Η αλλαγή της εικόνας μιας ελιάς (σπίλος) ως πρός το μέγεθος και το χρώμα αποτελεί κριτήριο να επισκεφτούμε το δερματολόγο για μια ορθή κλινική διάγνωση. Στον άνδρα το μελάνωμα εντοπίζεται συνήθως στο κορμό, στο κεφάλι και στο λαίμο. Στις γυναίκες συνήθως εντοπίζεται στις κνήμες και τους βραχίονες.

Η ακτινοβολία του ηλίου (υπεριώδης ακτινοβολία) ευθύνεται κατά κύριο λόγο για την εμφάνιση του μελανώματος. Άτομα με ανοιχτόχρωμο τύπο δέρματος (ξανθό-κόκκινο χρώμα μαλλιών, μπλέ και πράσινα μάτια) εμφανίζουν πολύ πιο συχνά μελάνωμα λόγω έλλειψης μελανίνης. Άτομα με σκουρόχρωμο τύπο δέρματος εμφανίζουν πολύ σπανιότερα λόγω της μελανίνης που έχουν και τους προστατεύει.

Η επίσκεψη στο δερματολόγο παίζει καθοριστικό ρόλο για μια έγκαιρη διάγνωση της πάθησης. Το μελάνωμα αφαιρείται από τον δερματολόγο και γίνεται ειδική εξέταση από τον παθολογοανατόμο με μικροσκόπιο για τη σταδιοποίηση του όγκου και την ανάλογη θεραπεία. H έγκαιρη διάγνωση καθώς και η άμεση αφαίρεση του μελανώματος παίζουν καταλυτικό ρόλο για την καλή πρόγνωση της πάθησης.

Comments are closed.