Αφροδίσια Νοσήματα (ΣΜΝ)

AIDS – HIV

AIDS είναι το αγγλικό ακρωνύμιο για το Acquired Immune Deficiency Syndrome που σημαίνει Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας. Πρόκειται για μια λοιμώδη νόσο που οφείλεται στον ιό HIV (Human Immunodeficiency Virus) που μεταφράζεται Ιός της Ανθρώπινης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας. Ο ιός HIV ανήκει στην οικογένεια των ρετροϊών και προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, το σύστημα δηλαδή που είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού.

Ο ιός αυτός σε αντίθεση με τους περισσότερους ιούς που προσβάλλουν το ανθρώπινο σώμα και αφού κάνουν τον κύκλο τους δεν υποχωρεί ποτέ. Με την πάροδο του χρόνου, ο ιός μολύνει και εξοντώνει τα λεμφοκύτταρα που είναι τα βασικά οργανύλια για την άμυνα του οργανισμού αφήνοντάς τον ανίκανο να καταπολεμήσει κάποιες κοινές μολύνσεις και καρκινογενέσεις.

Πρωτογενής λοίμωξη ή πρωτολοίμωξη ονομάζεταί το πρώτο στάδιο κατά το οποίο ο ιός εγκαθίσταται στο ανθρώπινο σώμα και ο οργανισμός παράγει τα πρώτα αντισώματα. Ακολουθεί η φάση της ασυμπτωματικής λοίμωξης, η οποία συνήθως διαρκεί αρκετά χρόνια και ο ασθενής δεν παρουσιάζει συμτώματα της νόσου. Στη φάση της συμπτωματικής λοίμωξης μειώνεται η κυτταρική ανοσία καθώς μειώνεται η συγκέντρωση των λεμφοκυττάρων στο αίμα. Το στάδιο της ανοσοκαταστολής χαρακτηρίζεται από την έντονη ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος για αμυντική προστασία του οργανισμού.

Η μόλυνση απο τον ιό ΗΙV συμβαίνει κατά την σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις.Ο ιός μεταδίδεται όμως και απο τις εκκρίσεις των γεννητικών οργάνων (κολπικά υγρά, σπέρμα, μικρορωγμές στα γεννητικά όργανα), ενώ ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι υψηλότερος στην περίπτωση της πρωκτικής επαφής. Άλλοι τρόποι μετάδοσης του ιού είναι η κοίνη χρήση συριγγών απο του χρήστες ναρκωτικών ουσιών,οι μεταγγίσεις μολυσμένου αίματος,το τατουάζ όταν δεν τηρούνται οι σωστές συνθήκες υγιεινής,ο τοκετός και ο θηλασμός.

Η διαγνωστική προσέγγιση του ασθενούς που πάσχει απο HIV λοίμωξη θα προκύψει απο το ιστορικό υγείας του,την κλινική εικόνα και θα τεκμηριωθεί απο την εργαστηριακή διάγνωση ανίχνευσης αντισωμάτων κατά του HIV στο αίμα του ασθενούς. Η θεραπεία κατά του HIV πραγματοποιείται με συνδυασμό αντιρετροικών φαρμάκων με γνωστότερη την αντιική θεραπεία HAART και την αντιμετώπιση των επιπλοκών τις οποίες προκαλεί ο ιός στον οργανισμό του ασθενούς, οταν αυτές εκδηλώνονται.

Comments are closed.